Ai sau nu ai stagiu de cotizare pentru concediu medical?

Tot mai des auzim de faptul ca medicii de familie nu elibereaza certificate de concediu medical pentru ca bolnavii nu au venituri pe ultimele 6 luni. Vreau sa lamuresc conditia asta pentru ca nu e chiar asa, mai exista niste “chichite” care le-au scapat domnilor doctori.

Toata povestea porneste de la Ordonanta nr 158/2005 cu modificarile ulterioare, care prevede la articolul 7 ca este necesar pentru a acorda concediu medical, de 6 luni realizate in ultimile 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediu.

Asadar, daca pacientul nu a realizat venituri in ultimele 6 luni iti extinzi analiza pe perioadele din ultimele 12 luni, astfel incat sa verifici daca nu cumva in acea perioada ai exact acele zile cat trebuia sa ai in ultimile 6 luni. Intortocheat! :).

Exemplu clar:

Maria merge la medic in 02.10. Nu a lucrat in ultimele 5 luni (mai-septembrie) si medicul ii spune ca nu poate sa-i acorde concediu medical.

Eu zic ca are o sansa si demonstrez mai jos pe pasi:

1. Verific de cand lucreaza Maria.

A lucrat in perioada octombrie anul trecut si anul acesta pana in aprilie ( 7 luni).

2.Verificam zilele de stagiu din ultimele 6 luni.

In perioada aprilie – septembrie sunt cele 6 luni . Sunt 124 zile lucratoare. Sa ma credeti pe cuvant ca le-am luat din programul de contabilitate :).

3.Luam din ultimele 12 luni zile de stagiu necesare in locul ultimelor 6 luni.

Din ultimele 12 luni luam perioade in care a lucrat, adica noiembrie anul precedent – aprilie anul curent si vedem ca are 120 de zile. Nu-mi ajung aceste zile, dar nu e nici o problema ca pot sa mai iau si din octombrie, deoarece ma incadrez in acele 12 luni. Asadar, am peste 124 zile.

Concluzie: Maria are dreptul la concediu medical.

Analizand ordonanta ce am mai descoperit?

- Pai daca esti bolnav ”naspa” adica : urgenta medico-chirurgicala, tuberculoza, boli infectocontagioase din grupa A, neoplazii si SIDA beneficiezi de concediu medical fara stagiu de cotizare.

- Mai bine sa luam cazul cel mai fain in care beneficiezi de concediu fara stagiu daca ai concediu de sarcina si lauzie. Copii e bine sa faci.:)

- De asemenea, in stagiul de cotizare se includ si perioadele in care esti invalid, student sau ai avut concediu de acomodare (pentru adoptii).


Modul in care se calculeaza indemnizatia de concediu tine de noi contabilii si bine ca ne sprijinim pe programul de contabilitate fiind si acolo bataie de cap.:)

De aceea, eu va doresc sanatate ca e mai buna decat concediile medicale!

Scrie un comentariu

Clientii nostri

Ne mandrim cu clientii nostri si va prezentam o parte din acestia: