Avion cu motor am drepturi de autor

Scriu acest articol din mai multe motive:
1.M-a rugat un prieten care a scris o carte sa ma interesez cum sta treaba cu drepturile de autor. Chiar daca intarzii cu raspunsul stiu sigur ca o sa gaseasca util acest articol.
2.In urma dezvoltarii personale am identificat ca unul dintre veniturile pasive care te ajuta sa prosperi este sa traiesti din drepturi de autor. Ma tot gandesc sa fac ceva in privinta asta, momentan imi caut muza si cine stie ce o sa iasa:).
3.Imi plac provocarile si noutatile indiferent de domeniu.

Activitatile care se incadreaza la dreptul de autor sunt: crearea de operele literare si opere stiintifice, fotografice, muzicale, de arta plastica sau grafica. De asemenea operele de arhitectura sau programele de calculator.

Acest drept este, de fapt dreptul asupra muncii unei persoane fizice care poate sa fie platita pe baza unui contract de cesiune a drepturilor de autor. Legea care reglementeaza drepturile de autor e Legea 8/1996 si e bine sa o cititi cu o concentrare maxima pentru ca se specifica clar ce e permis si ce e interzis in legatura cu creatia pe care o aveti.

Este foarte important, din punct de vedere fiscal, sa stiti urmatoarele:

-La drepturi de autor exista o cota forfetara de 40% din valoarea venitului brut care se scade si numai dupa aceea se calculeaza impozitul si contributiile de sanatate si pensie;

-Chiar daca esti salariat se retine pensie de 10.5% si se considera un impozit final, efectiv nu se recalculeaza. Exceptie de la plata acestei contributii sunt pensionarii.

-Contributia la sanatate care este in cota de 5.5% trebuie sa plateasca anul acesta doar cei care nu au calitatea de salariat. Din 2017 chiar daca ai aceasta calitate tot esti obligat la plata ei.

Exemple de calcul :
Pensie: venituri brute 5000- 40% cota forfetara= 3000*10.5% = 315 lei;

Sanatate: venituri brute 5000-40% cota forfetara= 3000*5.5%= 165 lei.

De asemenea e bine sa stiti ca exista mai multe moduri de impozitare, insa indiferent de modalitatea aleasa depui la infiintare declaratia 020 la ANAF, la inspectorul de care apartii.

Variantele fiscale existe in acest moment sunt:

1.Impozit final retinut la sursa: cei la care transferi drepturile de autor platesc pentru tine impozit si toate cele si tu iti primesti bucatica ta
(venitul net). De exemplu editura cu care inchei un contract in care se specifica foarte clar ce modalitate de impozitare alegi, adica cea finala de 16%, achita pentru tine toate impozitele. Tu nu mai trebuie sa-ti bati capul cu declaratii si calcule.

Un exemplu de calcul deimpozit ar fi, tinand cont de sumele de mai sus si presupunand ca nu esti angajat:

contract in suma de 5000 lei, impozit de 16 % calculat:

5000 *60% = 3000- contributii calculate mai sus (315+165)=2520*16%=403 lei impozit de virat de catre editura sau alt contractant.

Astfel am drepturi de autor de 5000 lei si in mana primesc dupa impozitare si calcul contributii suma de 4117 lei.

2.A doua varianta, mai complicata este ca nu stabilesti in contract impozit final ci alegi sa se retina la sursa impozit de 10% din valoarea contractului. In acest caz pana in anul urmator, mai exact in 25 mai depui declaratia 200 si platesti diferenta de impozit. Cred ca nimeni nu alege varianta asta, dar daca exista pe piata prefer sa o expun.

3.A treia varianta e sa alegi calculul impozitului in sistem real, adica sa tii contabilitatea in partida simpla evidentiind veniturile si cheltuielile deductibile. Trebuie sa depui declaratia 220 in 30 de zile de la data inceperii activitatii si este o optiune care se pastreaza cel putin 2 ani. Aici merita cand stii ca ai cheltuieli deductible mai mari decat cota forfetara, ceea ce nu prea cred ca se intampla, insa fiecare isi stie socoteala lui.

Va mai supun atentiei sa studiati daca activitatea se incadreaza sau nu la cea salariala, pentru ca ANAF va poate reincadra. Sunt sapte conditii in Codul fiscal pentru incadrarea la activitatea independenta, cum este cea cu drepturile de autor. Probabil o sa scriu un alt articol sau solicitati informatii suplimentare de la mine.

Va doresc success si o muza care sa va inspire!




Scrie un comentariu

Clientii nostri

Ne mandrim cu clientii nostri si va prezentam o parte din acestia: