Cu stampila sau fara stampila?

Am fost intrebata des de ce mai folosim stampila la firma noastra de contabilitate si am promis ca o sa cercetez pe indelete subiectul.

Pe partea legislativa nu prea e mult de studiat pentru ca exista Ordonanta 17 din iulie 2015 care spune clar: documentele emise de catre persoanele fizice, persoanele juridice de drept privat, precum si de catre entitatile fara personalitate juridica nu mai au obligatia de a aplica stampila pe:

- declaratii, cereri sau orice alte documente depuse la institutiile sau autoritatile publice;
- documente sau orice alte inscrisuri emise in relatia dintre acestea.

Eu zic ca e vaga legislatia, daca se spunea clar: se elimina obligatia stampilarii de pe orice document care se emite de o firma chiar daca are pe formularul tipizat prevazut locul pentru stampila. Era clar si cuprinzator.

Eu ce sa respect? Ordonanta lor vaga sau faptul ca toate formularele si toate documentele au prevazute loc pentru stampila?

Primul pas la noi la contabilitate a fost sa nu mai depunem la Finante declaratii stampilate. Unele inspectoare au strambat din nas, altele au cerut copie dupa buletinul persoanei care a semnat, altele au cerut imputernicire, culmea stampilata, pentru persoana care depune declaratia.

La ITM nici nu poti sa indraznesti sa mergi fara stampila.

Apoi la banci toate documentele pe care le depui: ordine de plata, ridicari de numerar, cec-uri, bilete la ordin , adeverinte pentru angajati, toate trebuiesc stampilate ca altfel nu sunt primite de banca. Nu mai zic de contractele de imprumut care trebuiesc semnate si stampilate pe fiecare pagina.

Factura este valabila fara stampila si fara semnatura dar scrie clar asta in Codul Fiscal, pentru restul de documente justificative nu exista o astfel de specificatie.

Cica Comisia Europeana a propus de mai multi ani sa se elimine stampila din Romania si Bulgaria, ele fiind ultimile din UE care mai folosesc asa ceva dar din punctul meu de vedere e greu sa faci o astfel de schimbare din trei motive simple:

-avem convingerea ca o stampila confirma siguranta si autenticitatea unui act oficial. Poate e mostenire transmisa prin gena noastra ca pe vremuri se aplicau sigiliile si apoi a aparut stampila:)

- daca am fi noi romanii o natiune care ne-am tine de cuvant, cand o strangere de mana va avea o valoare si va repezenta o garantie atunci am scapa si de simbolul stampilei;

-cat timp se vor utiliza documentele pe suport de hatie si formularele tipizate care mentin birocratia evidentelor, stampila se va utiliza pentru credibilitate.

Concluzie: cat timp nu o sa introduca o lege clara care sa elimine stampila de pe toate documentele interne si externe o sa fim la fel de neclari. Sincer eu imi doresc sa scap de stampile pentru ca si acest proces ne ocupa timp la firma noastra de contabilitate, timp pe care il putem ultiliza sa ne invatam clientii cum sa aiba grija de cifrele lor:)

Scrie un comentariu

Clientii nostri

Ne mandrim cu clientii nostri si va prezentam o parte din acestia: