Din tolba unui contabil - despre curaj

Am observat ca atunci cand esti curajos viata devine provocatoare si implicit asta se vede si in profesia ta. O sa explic curajul din profesia de contabil prin prisma experientei mele. Scopul nu e sa ma dau mare, ci vreau sa arat altor persoane care doresc sa devina contabili ca e totusi o profesie complexa care necesita evolutie personala si profesionala.

Dovada de curaj = sa spun “eu pot”. Efectiv cand spun asta simt in mine o multitudine de stari : insufletire, capabilitate, dibacie, echilibru, fericire. E pompos? Nu e asa, pentru ca efectiv cand am curajul sa citesc o lege intortocheata, cand am curajul sa invat un program nou, cand am curajul sa gasesc o solutie pentru clienti ma conectez la acest “eu pot” si ma simt un contabil bucuros.

Dovada de curaj = disponibilitatea de a incerca lucruri noi si a da piept cu provocarile zilnice ale profesiei. Daca avem acest curaj cu siguranta putem gestiona oportunitatile pe care le ofera cunoasterea contabilitatii. Ati stat la masa cu cineva care lucreaza in mediul contabil? Ati observat siguranta, capacitatea lui de a conversa? Eiiii… asta este!

Dovada de curaj = sa devii intraprenor si de ce nu antreprenor. Puteam sa raman la nivel de angajat sau la nivel de cabinet dar am avut curaj sa-mi deschid firma chiar daca sunt taxe mari la CECCAR, chiar daca se platesc taxe la stat. E mai bine? E mai rau? Incerca si ai sa vezi. :)

Dovada de curaj = capacitatea de a face fata temerilor sau defectelor de caracter. Sunt o fire vulcanica, impulsiva si par agitata. Poate fi un defect pentru un contabil dar eu am avut capacitatea de a creste , de a fi un contabil bun in ciuda acestor defecte. Clientii mei sunt cei care vor sa fie serviti rapid, care nu pierd timpul cu discutii si uite asa defectele mele au devenit calitati.

Dovada de curaj = sa treci peste teama de controale . E o temere care exista in orice contabil incepator si pe care o poti depasi cu mult curaj care vine din puterea ta interioara si increderea ca esti un bun profesionist. Efectiv tragi aer in piept si infrunti organele de control chiar daca nu ai garantia ca totul va decurge extraordinar.

Dovada de curaj= sa inveti pe altii ceea ce stii. Se spune ca un expert contabil nu are capacitatea de a delega. Asta e din educatia primita si din limba intortocheata pe care o folosim. Putem sa invatam treptat, sa oferim sustinere si incurajare pentru a se dezvolta si alte persoane in domeniul contabil. Cum zic eu “ nu e operatie pe creier” :)

Dovada de curaj = capacitatea de a ne recunoaste greselile. Contabilii au o eticheta de “perfectionist” si tocmai de aceea pot intra cu usurinta pe panta vinovatiei si a autoincriminarii mai ales cu mediul de afaceri din ziua de azi cand se cauta vinovati. Cu curaj analizam unde trebuie sa imbunatatim activitatea profesionala si efectiv ni se schimba modul de a privi viata.

Dovada de curaj = sa inveti si altceva in afara de contabilitate. Efectiv am depasit o limitare mentala, profesionala cand am inceput sa merg la cursuri de dezvoltare personala. Viziunea mea profesionala a inceput sa se dilate si sa se impleteasca cu managementul si marketingul, ceea ce ma ajuta sa privesc afacerile clientilor altfel.

Dovada de curaj = sa fii responsabil pentru ceea ce esti. Prin focus, concentrare si prezenta poti sa fii un contabil care darama orice legenda legata de aceasta profesie. Daca tu te valorizezi suficient si stii ca asta esti tu cu adevarat, curajul tau poate deveni curajul altuia si toti devenim contabili curajosi.


Scrie un comentariu

Clientii nostri

Ne mandrim cu clientii nostri si va prezentam o parte din acestia: