Intrebari pentru un contabil cand incepi o afacere

In urma dezvoltarii persoanale am inteles ca un pas important pentru o viata fericita e sa stii sa pui intrebari si ca in intrebari de multe ori e si raspunsul. Neavand cunostinte de contabilitate multi antreprenori nu stiu sa puna intrebarile cheie necesare la deschiderea unei firme. Cu acest articol va ajut sa adresati intrebarile, utile pentru dumneavoastra, viitorului contabil.

Intrebarea 1. Ce tip de societate/activitate sa deschid?
Exista pe piata : PFA, II, SRL, SRL-D, SA si fiecare tip are avantaje si dezavantaje in functie de domeniul de activitate pe care il desfasurati. Contabilul care cunoaste legislatia in vigoare, tipurile de impozite si are experienta de la clientii lui va da un raspuns potrivit. Contabilul stie sa va indrume si catre o persoana care poate sa deschida orice forma de activitate la Registrul Comertului.

Intrebarea 2 : Sunteti un contabil autorizat/firma autorizata de CECCAR?
Acest organism, Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati, autorizeaza doar persoanele care au indeplinit examinarea profesionala . Firmele sunt autorizate doar daca isi indeplinesc conditiile de membri: personal specializat, pregatire profesionala si altele. De obicei exista si asigurarea de raspundere civila profesionala prin contractele incheiate pentru riscul profesional, ceea ce va da un confort psihic.

Intrebarea 3: Cati bani sunt necesari pentru inceputul afacerii?
La o asa intrebare de obicei incep eu cu intrebarile si schitez impreuna cu clientul un plan de afaceri. Pentru cheltuieli sunt optimista, pentru venituri sunt pesimista. Costurile sunt in functie de domeniul de activitate, de piata, de banii disponibili pentru inceputul afacerii.

Intrebarea 4: Platitor sau neplatitor de TVA?
Cand te infiintezi la Registrul Comertului nu poti opta pentru platitor de TVA. Pentru asta e necesar sa depunem un dosar destul de stufos la ANAF. Decizia de a fi platitor sau nu, se ia tot impreuna cu contabilul care stie sa puna intrebari cheie gen : "Cine sunt clientii dumneavoastra?"

Intrebarea 5 : Ma angajez la propria firma?
O decizie importanta de luat ca si administrator/asociat E necesar ca decizia sa fie analizata prin prisma avantajelor si dezavantajelor, de exemplu: platesti destul de mult la stat dar in schimb ai asigurare de sanatate la stat, ai contributii la pensie, etc

Intrebarea 6: Daca angajez care sunt obligatiile mele?
Da e bine sa puneti o altfel de intrebare ca sa intelegeti ce e Revisal, cine face contractele de munca, ce obligatii legislative aveti. Eu am o informare initiala scrisa ca sa fiu sigura ca nu-mi scapa nimic. De asemenea indrum clientii la cine sa faca protectia muncii.

Intrebarea 7 : Care sunt registrele obligatorii pentru afacerea mea?
In functie de domeniul de activitate, in functie de tipul de organizare se cumpara niste registre obligatorii si doar un contabil poate sa va informeze care sunt.

Intrebarea 8: Ce taxe voi plati la stat?
O intrebare importanta pentru a cunoaste solutii fiscale si forme de optimizare a taxelor si impozitelor. Poate exista mai multe forme de impozitare si doar un contabil va poate ajuta cum sa alegeti varianta avantajoasa pentru a prospera.

Intrebarea 10: Ce legi trebuie sa cunosc?
Eiii, aici e aici. Studiati dragilor si iar studiati! Eu recomand cu cea mai mare caldura sa cititi tot ce tine de domeniul pe care il desfasurati si nu uitati de Legea 31 a societatilor comerciale daca aveti SRL.

Intrebarea 9: Cum vom comunica?
Interersant ca de obicei nu se pun asemenea intrebari. E atat de importanta comunicarea. Am observant din experienta ca acei clienti care vin lunar la mine cu actele altfel primesc informatii utile de la mine. Discutand lunar se formeaza o legatura si ne vin solutii optime pentru evidenta financiar contabila. De asemenea cand le transmit acel mail lunar cu rezultatele clientul stie unde este si ce decide cu afacerea lui.

Acum nu va ramane decat sa mergeti frumusel si sa va deschideti afacerea vietii voastre. Toti avem vise de antreprenor, acum aveti si intrebarile pe care sa le puneti la contabil. Ce mai este necesar? Curaj!:)



Scrie un comentariu

Clientii nostri

Ne mandrim cu clientii nostri si va prezentam o parte din acestia: